Degustacja piwa urozmaici każdy firmowy event. To doskonała okazja, by skosztować różnych trunków i poeksperymentować z nowymi smakami. Podczas takiej degustacji, Twoi współpracownicy mogą spróbować przeróżnych gatunków piwa, o których sami być może nawet nie słyszeli. Sprawdź, jak zorganizować niezapomnianą imprezę!
- Imprezy firmowe Sosnówka k. Karpacza
- Degustacja piwa – jakie trunki wybrać?
- Gatunki piwa
- Zaplanuj degustację piwa z wyprzedzeniem!
- Jak wybrać kufle do piwa?
- Degustacja piwa – zastawa stołowa
- Degustacja piwa z przekąskami
- Degustacja piwa – zabawa i styl życia
- Integracja firmowa podczas biesiady przy piwie
- Impreza firmowa z degustacją piwa
- Czy degustacja piwa sprawdzi się jako pomysł na imprezę integracyjną?
- Kilka wskazówek dla degustatorów
- Piwo jako „lodołamacz” podczas imprez firmowych
Atrakcje na imprezy firmowe są różne i jest w czym wybierać. Dlatego zanim ułożysz plan imprezy, wybierz motyw przewodni. Jeśli będzie nim degustacja piwa, pole do popisu jest naprawdę szerokie! Nie musisz ograniczać się do klasycznych gatunków, równie dobrze możesz wzbogacić ofertę o bursztynowe lagery, piwa kwaśne i portery. Jeśli chcesz pozytywnie zaskoczyć pracowników, poszukaj trunków z oryginalnymi składnikami. Postaw na nietuzinkowy alkohol z egzotyczną przyprawą lub rzadko spotykanymi owocami.
Myślisz, że Twoich pracowników nie zaskoczy już żadna impreza firmowa?
Organizując degustację piwa, zastanów się, w jaki sposób uczestnicy będą oceniać, nagradzać lub wystawiać opinię. Poproś wszystkich członków zespołu, by przygotowali krótki opis na temat oferowanych piw. Dzięki temu wzbogacisz swoją wiedzę na temat alkoholu. Dodatkowo zorientujesz się, co powinieneś zamówić następnym razem!
Imprezy firmowe Sosnówka k. Karpacza
Gdzie zorganizować niezapomnianą imprezę firmową z degustacją piwa jako główną atrakcją? W Sosnówce, malowniczej miejscowości letniskowej nad zalewem, z widokiem na górskie szczyty i w otoczeniu wspaniałych lasów każdy firmowy event nabierze szczególnego charakteru. Jak zorganizować imprezę firmową, by przyniosła zakładane efekty? Integracja podczas degustacji – na przykład piwa rzemieślniczego – pozwala pracownikom się odprężyć i dobrze bawić. A przy okazji nawiązywać relacje.
Najlepiej, by imprezę z degustacją – może połączoną z warsztatami integracyjnymi lub kulinarnymi? – przygotował profesjonalista. Doświadczony organizator imprez firmowych zajmie się wszystkim i zadba, by impreza była udana. Warto zaufać specjalistom, na przykład z Dworu Korona Karkonoszy w Sosnówce.
Degustacja piwa – jakie trunki wybrać?
Jeśli chcesz zorganizować degustację piwa, rozważ motyw oparty na lokalizacji geograficznej. Decydując się na takie rozwiązanie, możesz podkreślić wszystkie niuanse. Co ciekawe, da się je uchwycić nawet w przypadku trunków pochodzących z tego samego regionu lub browaru.
Gatunki piwa
Jeśli jako motyw przewodni wybierzesz Niemcy, możesz zaproponować piwo typu Lager. Wspomniany alkohol jest warzony w niskich temperaturach przez dolną fermentację. Podczas tego procesu wykorzystuje specjalne drożdże, które gromadzą się na dnie kadzi. Proponowany alkohol zachwyca intensywnym, słodowym smakiem z nutką gorzkiego chmielu. Na Twojej degustacji powinny także zagościć koźlaki, pilznery, portery bałtyckie i piwa marcowe.
Możesz również wybrać temat związany z określonymi składnikami lub smakami. Jeśli urządzasz przyjęcie w październiku, poszukaj alkoholu o smaku dyni lub wybierz inne trunki sezonowe, warzone z jesiennymi przyprawami. Dobrym uzupełnieniem mogą się okazać warsztaty kulinarne dla firm, podczas których można będzie wykorzystać część tych składników.
Zaplanuj degustację piwa z wyprzedzeniem!
Jeśli tylko możesz, zaplanuj imprezę z dużym wyprzedzeniem. Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę, w przeciwnym razie narażasz się tylko na niepotrzebny stres. Zanim zabierzesz się do pracy, najpierw ustal listę gości. Chociaż możesz być przyzwyczajony do organizowania dużych imprez firmowych, w przypadku degustacji piwa niekoniecznie się to sprawdzi. Jak zorganizować event tego typu? Podziel pracowników na kilka zespołów i zorganizuj degustacje w różnych terminach. Dzięki temu zyskasz pewność, że każdy uczestnik będzie się dobrze bawił.
Tradycyjna próbka piwa liczy 50 ml, choć w przypadku większej grupy i koneserów spokojnie wystarczy nawet 20 ml. To oznacza, że jedna butelka 500 ml przypada na 10-15 osób. Przygotuj kilka dodatkowych butelek, na wypadek, gdyby ktoś preferował dany gatunek piwa.
Jak wybrać kufle do piwa?
Możesz również wybrać temat związany z określonymi składnikami lub smakami. Jeśli urządzasz przyjęcie w październiku, poszukaj alkoholu o smaku dyni lub wybierz inne trunki sezonowe, warzone z jesiennymi przyprawami. Dobrym uzupełnieniem mogą się okazać warsztaty kulinarne dla firm, podczas których można będzie wykorzystać część tych składników.
Degustacja piwa – zastawa stołowa
Zastanawiasz się, w czym podać pilznera, jasne piwo lub piwo typu ale? W tym przypadku najlepiej sprawdzą się wysokie, wąskie szklanki, dzięki którym można zaobserwować unoszące się bąbelki. Najlepiej prezentują się w nich jasne piwa, takie jak pilznery. Proste boki koncentrują smaki, dlatego wydobędą to, co najlepsze w jaśniejszym, subtelniejszym trunku. Dużą popularnością cieszą się też sniftery, zarezerwowane przede wszystkim dla słodowych, ale dość mocnych i aromatycznych gatunków piwa.
Możesz również wybrać temat związany z określonymi składnikami lub smakami. Jeśli urządzasz przyjęcie w październiku, poszukaj alkoholu o smaku dyni lub wybierz inne trunki sezonowe, warzone z jesiennymi przyprawami. Dobrym uzupełnieniem mogą się okazać warsztaty kulinarne dla firm, podczas których można będzie wykorzystać część tych składników.
Degustacja piwa z przekąskami
Możesz również wybrać temat związany z określonymi składnikami lub smakami. Jeśli urządzasz przyjęcie w październiku, poszukaj alkoholu o smaku dyni lub wybierz inne trunki sezonowe, warzone z jesiennymi przyprawami. Dobrym uzupełnieniem mogą się okazać warsztaty gotowania, podczas których można będzie wykorzystać część tych składników.
Jeśli chcesz nadać wydarzeniu wyjątkowy charakter, każde piwo podawaj z innym daniem. Zacznij od jasnych, lekkich trunków, a skończ na ciemnych gatunkach, takich jak Porter, czy Stout. Mocne, treściwe piwa o górnej fermentacji doskonale komponują się z deserami czekoladowymi.
Degustacja piwa – zabawa i styl życia
Każda dorosła osoba z pewnością już choć raz próbowała, jak smakuje piwo. Prawdopodobnie też większość z nas ma na temat piwa wyrobione zdanie. Istnieją zdeklarowani miłośnicy tego złocistego trunku, ale nie wszyscy nimi są. A i tak tylko niektórzy zdają sobie sprawę z tego, że piwo ma tak wiele odmian. Różni się smakami, aromatem i kolorem. Poszczególne gatunki piwa mogą być przyrządzane z dodatkami różnych składników, a także przyprawione większą lub mniejszą ilością chmielu. Sam chmiel ma też różne pochodzenie i odcienie smakowe. Dla lubiących złocisty trunek osób degustacja nieznanych piw to wydarzenie wyjątkowe i niemal święto kulinarne. Także możliwość porównania i oceniania różnych smaków, nasycenia piwa, przejrzystości, a także bąbelków to prawdziwa przyjemność.
Również dla osób mniej wtajemniczonych degustacja piwa może też być świetną rozrywką i pouczającą zabawą. Przekonają się też, że prawdziwe piwa rzemieślnicze na głowę biją te produkowane dla masowego odbiorcy. Bo tak jak różnią się ludzie, tak też różni się podejście do warzenia piwa przez każdego piwowara z pasją. Dlatego też smak i jakość rzemieślniczego piwa produkowanego w naturalny sposób, czyli na żywych kulturach bakterii będą się znacznie różnić. Wszak zależy on od tak wielu zmiennych, że musi być wyjątkowy. Te czynniki decydujące o smaku to temperatura ważenia; użyte składniki, na przykład rodzaje słodu; rodzaj drożdży piwnych; rodzaj, jakość i ilość chmielu i jeszcze wiele innych. Duże znaczenie ma też rodzaj fermentacji, czas dojrzewania i sposób przechowywania piwa. Ale zostawmy to specjalistom, a sami cieszmy się owocem ich starań.
Integracja firmowa w górach?
Integracja firmowa podczas biesiady przy piwie
W ramach eventu firmowego proponujemy degustację piwa jako zabawę. Będzie to też spotkanie z napojem, który kształtował historię, a w niektórych jej okresach był spożywany częściej niż woda. Ten napój sprawiał ludziom przyjemność od zawsze. Degustację piwa można połączyć też z bardzo ciekawymi warsztatami. Zaproszony pasjonat może opowiedzieć, dlaczego kocha to zajęcie i jak właściwe robi się piwo. Być może zachęci też kogoś do samodzielnej, amatorskiej produkcji tego szlachetnego trunku.
Na takich warsztatach niekoniecznie sami musimy warzyć piwo, ale możemy się w ich trakcie dowiedzieć na przykład, jak powinno się je podawać albo dlaczego właściwa temperatura jest ważna i czy piwo na pewno powinno być podawane zimne. Poznamy też rodzaje, typy i odmiany piwa, a także dowiemy się, czy kształty szklanek, kufli czy pokali mają znaczenie. A my sami przekonamy się, czy wolimy piwo z pianką czy bez? A może pół na pół? Możemy też spytać, po co właściwie jest ta pianka. Czy to tylko dekoracja, czy być może wpływa na smak albo jakość? A może pianka w piwie sama w sobie jest smacznym napojem?
Impreza firmowa z degustacją piwa
Firmowa impreza połączona z degustacją piwa może też okazać się wstępem do odkrycia prawdziwej pasji życiowej. Być może też zmienimy swoje nawyki i zamiast wybierać piwo jasne czy ciemne, zaczniemy spożywać pół na pół? Dowiemy się też od koneserów, czym różni się modne pale ale od piwa ipa? Zobaczymy, że przy piwie czas płynie inaczej, a ciekawe historie i legendy o nim brzmią dużo ciekawiej.
Jak widać, wbrew pozorom, w degustacji piw nie chodzi wcale wyłącznie o jego spożywanie. Chodzi raczej o kulturę spędzania wolnego czasu, spotkania z przyjaciółmi i przyjemność czerpaną z takich chwil. Degustacja piwa to też może być styl życia. Warto o tym posłuchać i podzielić się własnymi przemyśleniami i doświadczeniami. A może połączyć taką degustacja piwa z imprezą integracyjną i konkursami?
Czy degustacja piwa sprawdzi się jako pomysł na imprezę integracyjną?
Większość z nas kojarzy spożywanie piwa właśnie ze spotkaniami z przyjaciółmi, znajomymi i dobrą zabawą. Dlatego warto zastanowić się, czy na firmowym spotkaniu integracyjnym taka atrakcja się sprawdzi? Na ogół samo pojecie degustacja piw przenosi nas w wyobraźni właśnie do pubu albo ulubionej knajpki. Ale też część z nas miała już okazję być na przykład w którymś muzeum piwa albo w mini browarze, na zwiedzaniu z oprowadzaniem i degustacją. Okazuje się, że to bardzo ciekawe doświadczenie i za warzeniem piwa kryje się mnóstwo ciekawych historii. A co najważniejsze, że piwo to również bogactwo smaków. Biorąc w sklepie piwo z półki, tak naprawdę kupujemy produkt masowy, który ma pasować wszystkim kupującym. Dzięki degustacji piw na imprezie integracyjnej możemy dowiedzieć się, jakie typy piw faktycznie są dla nas odpowiednie i w przyszłości być już świadomym konsumentem. Być może nawet koneserem?
Na ogół jednak nie myślimy o piwie jak o oficjalnym trunku, raczej wybiera się je na spotkania nieformalne. Ale przecież koktajle na bankiecie albo wino lub inny szlachetny trunek na kolacji czy spotkaniu biznesowym to także alkohol. Ważna jest kultura spożycia i okazja, przy jakiej to robimy, a nie typ trunku Na imprezie firmowej dowiemy się, które piwa pije się z kufla, a które z wysokiej szklanki. W jakie temperaturze je podawać, a także jak je spożywać z korzyścią dla dobrego nastroju. Jeśli będziemy traktować piwo tylko jako inspirację do ciekawych rozmów, konkursów czy zabawy, a nie jako środek do wprawienia się w stan upojenia, to wszystko będzie dobrze.
Kilka wskazówek dla degustatorów
Barwa i głębia koloru podyktowane są rodzajem słodu lub innego zboża zastosowanego do produkcji piwa. Bardzo jasne gatunki powstają przy użyciu jasnych słodów, z kolei ciemne trunki otrzymuje się z mocno palonego słodu. Zwróć też uwagę na ilość nagazowania, a także konsystencję i bogactwo piany.
Teraz zawiruj kuflem, szklanką lub kieliszkiem. Powąchaj piwo, a następnie lekko potrząśnij szkłem i ponownie powąchaj alkohol. Aromat pochodzi zwykle ze słodu, drożdży i ilości chmielu. Zakres smakowy jest bardzo zróżnicowany, od biszkoptowego smaku jasnych gatunków przez karmelowy, toffi, orzechowy charakter po bogate nuty czekoladowe i palonej kawy z najciemniejszych słodów. W zależności od użytej odmiany, chmiel wprowadza nuty cytrusowe, trawy lub przypraw. Warto o tym pamiętać podczas degustacji piwa.
Piwo jako „lodołamacz” podczas imprez firmowych
Alkohol w małych ilościach poprawia nastrój i pozwala się rozluźnić. Pozwala także przełamać pierwsze lody w towarzyskich kontaktach. Dlatego prawie na każdej imprezie integracyjnej obecny jest trunek w różnych postaciach. Czyż nie byłoby idealnie zorganizować taką zabawę, kiedy to piwo w ilościach degustacyjnych rozkręca zabawę, inspiruje i podpowiada ciekawe tematy do rozmów? Dużo łatwiej będzie nam mówić o naszych pasjach, o tym, co cenimy i co nas rozśmiesza.
Nie każdy z nas jest ekstrawertykiem i chce opowiadać o własnych zainteresowaniach osobom, które zna tylko z pracy. Albo takim, które właśnie poznał na imprezie integracyjnej. Ale kiedy już razem spędzimy trochę czasu na degustacji piwa, będzie nam dużo łatwiej o integrację i pogłębienie relacji. Być może wspólnie stwierdzimy, że lubimy jasne albo ciemne piwa. Albo zachwycimy się piwem pszenicznym czy owocowym. I już będziemy mieli temat do rozmowy. A stąd płynnie – nomen omen! – przejdziemy do kwestii pasji, domowych zwierzaków i ulubionych miejsc na urlop.
Doświadczenie pokazuje, że na firmowych imprezach kolejnymi tematami do rozmów są już kwestie uproszczenia pewnych procedur. Po takim spotkaniu integracyjnym z pewnością łatwiej będzie załatwiać sprawy bezpośrednio, między sobą, bez zbędnych formalności. Dowiemy się też od siebie nawzajem, jak zrobić pewne rzeczy, z którymi bywają problemy. To taka wiedza, nigdzie nie zapisana, a często bezcenna w rozwiązywaniu firmowych łamigłówek.
A więc firmowa integracja przy piwie z pewnością zaprocentuje rozwiązaniem wielu drobnych problemów. Poprawi też komunikację i pogłębi relacje między pracownikami. Na korzyści dla firmy zwykle nie trzeba długo czekać.
Najczęściej zadawane pytania
Czy w Dworze Korona Karkonoszy można kupić piwo rzemieślnicze?
Tak, Dwór Korona Karkonoszy ma własną markę piwa rzemieślniczego. AIPA DKK posiada wyraźną nutkę goryczki. Do jego produkcji użyto najlepszych odmian chmielu i wyłącznie naturalnych składników. Doskonale sprawdzi się jako prezent albo podczas imprez rodzinnych – wesel, komunii, jubileuszy czy podczas imprez firmowych. Świetnie smakuje podczas imprezy z ogniskiem czy grillem.
Jakie gatunki piw rzemieślniczych można wypróbować w Dworze Korona Karkonoszy?
W Dworze Korona Karkonoszy oferujemy kilka gatunków piw rzemieślniczych. Są to klasyczny jasny lager, piwo pszeniczne czy piwo ipa. Na lato polecamy zwłaszcza lekkie piwa smakowe z wyraźną nutą owocową. Wszystkie te rodzaje to piwa rzemieślnicze, o wyjątkowym smaku i aromacie, jakimi nie mogą poszczycić się piwa wyrabiane masowo. Bukiet smakowy piw DKK to harmonijne połączenie akcentów cytrusowych, owoców tropikalnych, ziołowo-żywicznych i kwiatowych. Dostępne są oczywiście także piwa bezalkoholowe oraz lekkie piwa czeskie.
Czy w Dworze Korona Karkonoszy dostępne są też inne niz piwo produkty i przetwory rzemieślnicze?
Dwór Korona Karkonoszy ma własną markę przetworów rzemieślniczych. Słodkie i wytrawne przetwory swoim smakiem przywołują smaki dzieciństwa. Stworzone zostały według tradycyjnych receptur, z naturalnych składników najwyższej jakości. Wśród słodkich przetworów znajdują się m.in. dżem z czarnych porzeczek, dżem malinowy, niskosłodzony dżem rabarbarowy, galaretka z czerwonych porzeczek, konfitura wiśniowa i syrop malinowy. Przetwory warzywne to m.in. pikantne ogóreczki z dodatkiem czosnku i papryki chili, salsa paprykowa z chili i czosnkiem oraz borówka brusznica z gruszką - idealne dodatki do mięs i serów.
Jaki prezent dla piwosza?
Miłośnikom złotego trunku polecamy piwa rzemieślnicze, na przykład oferowane przez Dwór Korona Karkonoszy. AIPA DKK to piwo czerpiące z najlepszych tradycji browarniczych. Piwa pszeniczne, piwa jasne, piwa owocowe – każdy piwosz znajdzie swój smak. Wszystkie o wyjątkowym smaku i aromacie, będą idealnym prezentem dla kiperów na spotkanie z przyjaciółmi czy imprezę firmową.