Weselne ciasta ceni wielu gości. Niemniej moment na przyjęciu, kiedy wjeżdża tort weselny jest często kluczowym i kulminacyjnym elementem całego wieczoru. Nie tylko amatorzy słodkości i dzieci z utęsknieniem czekają na tę chwilę. Wielu gości – np. ciocie i babcie – często powtarzają „ciekawe jaki będzie tort” lub też ganią zbytnich smakoszy mocnych trunków, „aby wytrzymali choć do tortu”. Jest to więc bez wątpienia element wesela, którego nie powinien przegapić żaden z gości.
Weselne ciasta – na co zwrócić uwagę?
Wybierając weselne ciasta, słodkości i tort weselny, powinniśmy po pierwsze zadbać, aby nie tylko pięknie się prezentowały i urzekały mnogością ozdób. Przede wszystkim mają dobrze smakować. Na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę przy wyborze ciast i tortów weselnych? Oto nasze podpowiedzi:
Wybór właściwej cukierni. To dla nas kluczowa kwestia. Ekspert weselny Dworu Korona Karkonoszy Joanna Hoc-Kopiej podkreśla: „Decydując się na uznanego i sprawdzonego cukiernika nie narazimy się na przykrości w trakcie weselnego przyjęcia. Warto wcześniej wypróbować różne smakołyki z wybranego miejsca, by przekonać się o słuszności swojego wyboru. Zapytajmy też najbliższych, jakie są ich faworyty. Zaprośmy rodzinę na mini degustację, dzięki czemu będziemy mieli ogląd co może najbardziej przypaść do gustu gościom”. Ważne by dowóz tortu i ciast na wesele był bezpłatny, a cukiernia zadbała o ich przewóz w odpowiednich warunkach. Jeśli cukiernia nie posiada chłodni do przewożenia wypieków, istnieje duże niebezpieczeństwo, że tort dojedzie mocno roztopiony. A to ma również wpływ na jego smak i przydatność do spożycia. Ponadto pamiętajmy, aby upewnić się, że sala weselna posiada stojak to prezentacji tortu.
Dobór odpowiednich składników. Wybierając cukiernię, zapytajmy o składniki z jakich produkowane są weselne ciasta czy torty. Powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na ich jakość i pochodzenie. Może zdarzyć się tak, że torty, które wyglądają najbardziej okazałe, są po brzegi wypełnione chemią i sztucznymi składnikami, a tego nie chcemy! Kolorowe barwniki prezentują się niezwykle efektownie, ale nie dajmy się zwieść! Często można zastąpić je naturalnymi, które są zdrowe i smaczne. Zadbajmy więc o to, aby w przypadku wyrobów na nasze wesele, cukiernia używała składników pochodzenia naturalnego. Główne składniki, takie jak jajka czy śmietana do kremu, powinny pochodzić z lokalnych gospodarstw, bo tylko dzięki temu mamy pewność, że serwujemy gościom przysmak najwyższej jakości.
Warto także upewnić się, że sala weselna przyjmuje torty zamówione u cukierników. Dodatkowo Para Młoda powinna posiadać dokument, mówiący o dacie wytworzenia tortu, na wypadek, gdyby pojawiły się u gości jakiekolwiek problemy po jego spożyciu. Zazwyczaj sala weselna chce być w tym przypadku zabezpieczona – i słusznie.
Po zaręczynach czas na kolejny krok!
Już dziś zarezerwujcie wymarzoną salę weselną ♥
Produkty sezonowe. Pamiętajmy, że kiedy zdecydujemy się na ślub latem, to nie tylko równa się to sprzyjającej aurze za oknem, ale także jest to szczyt sezonu owocowego! Warto wykorzystać to, co natura daje nam najlepszego. Wypieki na wesele mogą zdobić np. na truskawki, maliny czy jagody. Są to owoce niedrogie i powszechnie dostępne, a przy tym bardzo uniwersalne. Dzięki temu mamy gwarancję, że wyroby cukiernicze wykonane na ich bazie będą smakować większości gościom. Świeże owoce to również świetne dodatki do kremów tortowych czy musów, którymi przekłada się wypieki. Zwróćmy więc uwagę, czy cukiernia, w której zamawiamy weselne ciasta czy tort, dysponuje świeżymi i naturalnymi owocami.
– Rodzaj ciasta czy tortu. „Nie wszystko złoto co się świeci”. Powinniśmy unikać zasady im więcej tym lepiej i wybierać weselne ciasta i inne wypieki nie za słodkie i nie z za dużą ilością kremu. Weselne ciasta najczęściej serwowane są po obiedzie. Natomiast o północy, kiedy wjeżdża tort, goście są zazwyczaj po wielu ciężkostrawnych potrawach, kilku tańcach i paru „głębszych”, więc tort powinien być raczej lekki, aby nie spowodował złego samopoczucia czy rozstroju żołądka. Zadbajmy o efektowność, ale z umiarem, zwłaszcza w rozmaitych dodatkach i ozdobach, gdyż właśnie za tym stoją często niepożądani goście, czyli sztuczne dodatki 😉 Wyśmienity smak i dobrej jakości, świeże składniki sprawią, że tort weselny obroni się sam. Jeśli Para Młoda chce wywrzeć szczególne wrażenie na gościach, polecamy opcję płonącego tortu, która zawsze się sprawdza i wywołuje pożądany efekt „wow”.
Weselne ciasta – candy bar
Wiele Par decyduje się na bardzo modny ostatnio Candy Bar, który idealnie wpisuje się w klimat i tematykę wesela. Słodkości, które przygotowuje pracownia cukiernicza to nie tylko ciasta. To przede wszystkim kolorowe pralinki, kuleczki, lizaki, muffinki, czekoladki, ciastka i wszelkiego rodzaju słodycze, które zachwycają wyglądem! Mogą być przyozdobione różnorodnymi dekoracjami, ale też dopasowane do tematyki wesela. Jak? Np. w stylu filmowym, lat 80-tych czy ulubionego motywu książkowego.
Tort w innym stylu
Ostatnimi czasy bardzo modne są innowacje, związane z tortem weselnym. Wiele Par Młodych decyduje się przede wszystkim na zmianę godziny jego podania. Po północy goście są już najedzeni i większa część tortu ląduje w koszu. Dlatego na wielu weselach tort podaje się tuż po obiedzie, w formie deseru, co podoba się znacznej części gości weselnych.
Zmianie często ulega także forma tortu weselnego. Tak jak tradycyjne ciasta zaczęły być zastępowane profesjonalnym candy barem, tak tort również zyskał lekkie odświeżenie. Co więcej, Młode Pary wybierają nie tylko świeże, owocowe smaki, ale także inną formę podania. Coraz częściej możemy spotkać tort w formie muffinek, gdzie każda z osób dostaje jedną babeczkę, zjawiskowo przyozdobioną. Tylko najwyższa część tortu jest tradycyjna, aby obrzęd wspólnego krojenia ciasta pozostał bez zmian. Taka innowacja może znacznie zmniejszyć koszty tortu, dlatego to świetna alternatywa dla par, szukających świeżego powiewu na swoim weselu.
Gdy dokonamy już odpowiedniego wyboru ciast i tortów, pozostaje nam tylko dostarczyć naszym gościom przyjemności rozkoszowania się smakiem i aromatem słodkich wypieków które znalazły się w naszym menu na wesele. Celebracja to zawsze najprzyjemniejszy element. Bon appetit!