Wesele to czas radosnego celebrowania, szalonej zabawy na parkiecie i… całonocnego biesiadowania. Duże znaczenie na przyjęciu weselnym ma zatem catering. Menu weselne powinno być bogate i maksymalnie dopasowane do charakteru imprezy. Nie może zabraknąć w nim wyśmienitych słodkich deserów. Istnieje mnóstwo rodzajów i smaków ciast. Które z nich najlepiej sprawdzą się na przyjęciu weselnym? Jaka ilość ciasta na wesele będzie wystarczająca?
Jakie ciasta na wesele wybrać?
Ciasta to ważny element poczęstunku dla gości, który na stałe wpisał się w weselne menu. Pary Młode nie wyobrażają sobie przyjęcia weselnego bez szerokiego wyboru słodkości, które można skonsumować w formie deserów po posiłkach lub przekąsek po szalonym świętowaniu na parkiecie. Niegdyś to przyszli małżonkowie wraz ze swoimi mamami czy babciami przygotowywali weselne ciasta. Na stołach głównie pojawiały się tradycyjne serniki, szarlotki, rolady biszkoptowe, sękacz czy pleśniak. Obecnie Pary Młode częściej stawiają na opcję zamówienia ciast w profesjonalnej cukierni, która oferuje niezwykle szeroki wybór rodzajów i smaków deserów. Jak wybrać te odpowiednie?
Pierwszym czynnikiem, który warto wziąć pod uwagę przy wyborze ciast na wesele, jest pora roku. Na przyjęcia organizowane w okresie wiosenno-letnim doskonale pasują świeże, lekkie ciasta. Sprawdzą się serniki i inne desery na zimno, ciasta drożdżowe, wszelkie propozycje z owocami. Ciężkie desery z kremami, orzechami czy bakaliami to zaś doskonała propozycja na jesienne i zimowe imprezy. Na takich weselach mogą pojawić się takie ciasta jak jabłecznik z cynamonem, piernik z orzechami i powidłami, snickers, biszkopt przekładany kremem, makowiec, sernik z mascarpone itp.
Nie wiecie ile i jakie ciasto podać na weselu?
Postaw na doświadczonego organizatora wesela –
wszystkim się zajmiemy!
Druga ważna kwestia to charakter przyjęcia. Ciasta powinny idealnie wpisywać się w styl wesela. Na weselu w stylu glamour nie może zabraknąć uroczych, małych babeczek z jasnym kremem i ciastek ozdobionych płatkami migdałów czy brokatową posypką, a na hawajskiej imprezie – lekkich, egzotycznych ciast z ananasem czy kokosem.
Ostatnie, jednak nie mniej ważne, to preferencje gości. Oczywiście nie da się dogodzić wszystkim weselnikom. Ciężko trafić w gusta smakowe każdego. Jednak warto zadbać o różnorodność deserów – tak, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Dobrze skomponowany zestaw powinien składać się m.in. klasycznego ciasta (np. tradycyjny sernik), czegoś lekkiego z owocami (np. jabłecznik), deseru z kremem (np. karpatka) i kilku innych propozycji wedle uznania przyszłych nowożeńców.
Ile ciasta na wesele?
Ilość ciasta na wesele zależy od liczby zaproszonych gości. Zazwyczaj na jednego gościa przypada około 3 kawałki ciasta. Na wesele 100-osobowe trzeba zatem przygotować przynajmniej 300 kawałków ciasta.
Jedna blacha ciasta waży około 3 kg. Jeden kawałek ciasta to zaś, w zależności od rodzaju, od 50 do 150 g. Dzieląc całą blachę na 100-gramowe kawałki, otrzymamy 30 kosteczek. Oznacza to, że na 100-osobowe wesele należy przygotować przynajmniej 10 blach ciasta – np. po 2 blachy 5 różnych ciast. Niemniej te kwestie najlepiej ustalić z obsługą sali weselnej. Któż jak nie oni będzie wiedział najlepiej.
Ciasta na wesele – jak je podać?
Tradycyjną formą podawania ciast na weselu jest ustawienie ozdobnych pater na stołach weselnych pomiędzy innymi potrawami. Minusem takiego rozwiązania jest znaczne ograniczenie miejsca na stołach. Patery z ciastami zajmują sporo przestrzeni, utrudniając gościom komfortowe i swobodne spożywanie posiłków. Na stołach robi się ciasno, brakuje miejsca na wytrawne posiłki, dekoracje i inne elementy weselnej aranżacji.
Dużo lepszą opcją, która w ostatnim czasie zyskuje na popularności, jest przygotowanie oddzielnego słodkiego stołu. Jest to stół zarezerwowany dla weselnych ciast i innych smakołyków. Można postawić na nim również serwis kawowy i patery z owocami. Na stole nie powinno zabraknąć serwetek, małych talerzyków, łyżeczek lub widelczyków do ciasta oraz specjalnych łopatek do nakładania deserów.
Stół warto umieścić w widocznym miejscu. W przypadku dużej imprezy na przestronnej sali weselnej lub w ogrodzie aranżacje ślubną można wzbogacić o elegancki drogowskaz weselny, który wskaże gościom drogę do kącika słodkości. Stół z ciastami powinien idealnie wpisywać się w stylistykę przyjęcia. Aby wystrój był spójny i estetyczny, należy ozdobić go takimi samymi dekoracjami, jakie znajdują się w pozostałych częściach sali weselnej.
Kawałek ciasta na drogę, czyli słodkie podziękowania dla gości weselnych
Starannie zapakowane ciasta mogą stanowić ciekawą formę upominków dla gości w podziękowaniu za przybycie na ślub i wspólne świętowanie. Para Młoda powinna wręczyć słodkie podziękowania osobiście – np. na koniec imprezy, kiedy goście żegnają się z nowożeńcami. Pudełeczko z ciastem warto ozdobić eleganckim bilecikiem z napisem „Dziękujemy”, datą ślubu i imionami nowożeńców. Opakowania na ciasto, podobnie jak słodki stół, powinny pasować do charakteru i stylu przyjęcia weselnego. Pamiętajmy, że decydując się na taką formę podziękowań dla gości weselnych, musimy zamówić więcej ciasta – np. dodatkowe dwa kawałki na każdą parę/rodzinę.