Lato to bez wątpienia najpopularniejszy okres na śluby i wesela. Jednak nie tylko deszcz, ale też piękna, słoneczna pogoda może nam sprawić niemiłą niespodziankę. Możemy tego uniknąć, jeśli zawczasu przygotujemy odpowiednie na upały menu – jakie więc potrawy wybierać na wesele latem? Oto propozycje na menu weselne w tym okresie.
Menu weselne – co zamiast rosołu?
Polskie tradycje weselne rządzą się swoimi prawami, ale czasem warto je łamać. Choć rosół to jedna z flagowych pozycji w weselnym menu, to przy upalnej pogodzie warto oszczędzić gościom pocenia się nad talerzem gorącej zupy. Świetnym jego zamiennikiem będzie chłodnik – czy to tradycyjny litewski, czy np. w naszej dworskiej wersji z szyjkami rakowymi. Po inspiracje kulinarne warto też sięgnąć do gorących zakątków naszego kontynentu – podawane na zimno andaluzyjskie gazpacho, przyrządzone ze świeżych, dojrzałych pomidorów, zachwyci nawet najbardziej zagorzałych zwolenników tradycyjnego rosołu.
Menu na wesele latem – co na drugie danie?
Nie warto podczas wesela latem, wybierać przysmaków gorących czy pieczonych, np. zup czy pieczonych mięs. To ciekawa propozycja, ale raczej przeznaczona na miesiące jesienno-zimowe, w których aura na zewnątrz aż prosi o coś ciepłego na weselu. Wówczas goście mogą się rozgrzać i przygotować do całonocnej zabawy. Latem takie rozwiązanie nie sprawi nikomu przyjemności. Jednak musimy podać gościom coś do zjedzenia, aby nabrali siły na zabawę. Jak rozwiązać sytuację, w której nie chcemy podawać ciężkiego menu, ale jednocześnie podanie zimnego obiadu nie wchodzi w grę?
Podczas ciepłych miesięcy grillowanie staje się ulubioną rozrywką Polaków – dlaczego więc nie połączyć jej z przyjęciem weselnym? Potrawy z rusztu będą świetnym urozmaiceniem standardowego menu, a przy okazji, korzystając z letniej aury, możemy część zabawy weselnej zorganizować na świeżym powietrzu. Jeśli organizujemy ślub w plenerze i połączone z nim garden party, barbecue to doskonały pomysł, który spodoba się gościom. Warto jednak postawić na coś bardziej urozmaiconego niż tylko pieczona kiełbaska. Szaszłyki, karkówka, warzywa, pieczony drób – wszystkie te potrawy są znacznie bardziej eleganckie i pasują do przyjęcia weselnego.
Pamiętać należy, że lista potraw z grilla nie ogranicza się do kiełbas i różnego rodzaju szaszłyków. Zaserwować naszym gościom możemy też m.in., żeberka wieprzowe, lekkie filety z kurczaka, wyborne sery czy nasz grillowy specjał – sakiewki z kaszanką i boczkiem. Wszystko oczywiście podane z odpowiednio dobranymi sosami i przystawkami – jest w czym wybierać! Dwór Korona Karkonoszy przygotował nawet specjalne miejsce na poprawiny z grillem – Centrum Imprez Plenerowych.
Wesele latem – alkohol i napoje
Oczywiście przy wyborze alkoholi na wesele ograniczają nas tylko budżet oraz upodobania. Jak zaznacza nasz ekspert weselny, Joanna Hoc-Kopiej, organizując wesele latem musimy wziąć pod uwagę także inne czynniki: „Wódka oraz słodkie drinki i koktajle najlepiej sprawdzają się wieczorem, gdy temperatura na zewnątrz nieco spadnie. Na początek warto podać gościom lżejsze alkohole, np. chłodne piwo, poncz czy wino. Nie zapominajmy też o napojach bezalkoholowych!” – podkreśla ekspertka. Tu tradycyjną kawę zastępujemy mrożoną, która podana z lodami i bitą śmietaną może też pełnić funkcję deseru. Do tego rezygnujemy z dużej ilości słodkich napojów gazowanych, a zamiast tego serwujemy świeże soki, kompoty i lemoniadę.
Jedzenie na weselu to podstawa udanego przyjęcia.
Wybierz miejsce, które dopieszcza potrawy w 100% ♥
Doskonałym pomysłem będzie Prosecco Bar. To orzeźwiające wino musujące, które goście będą mogli nalewać sobie samodzielnie ze specjalnego kraniku. Takie bary są często wykorzystywane podczas imprez plenerowych lub jako dodatek do strefy chillout dla zmęczonych zabawą gości. Prosecco bar to jedna z propozycji na menu weselne, ale także na jedną z atrakcji, którą Para Młoda oferuje swoim gościom.
Przystawki i desery na lato
Lato oznacza bogactwo świeżych warzyw i owoców – warto wykorzystać je do przygotowania pysznych i zdrowych przystawek na wesele. Sprawdzą się podane w formie lekkich surówek i sałatek, np. z melonem, winogronami i grillowanym kurczakiem, czy z rukolą, rokpolem i orzechami w karmelu. Doskonałe będą też podane na surowo z przeróżnymi nadzieniami, np. chrupiące ogórki faszerowane sałatką serową czy pastą twarogowo-ziołową.
W przypadku deserów pierwsze skrzypce będą grać owoce sezonowe, serwowane w formie bufetu lub jako dodatek do słodkich przysmaków. Nie może zabraknąć ich w połączeniu z lodami, w formie musu owocowego czy jako składnik koktajlu. Naszym hitem, przeznaczonym jednak tylko dla gości pełnoletnich, jest sałatka owocowa z likierem kawowym i bitą śmietaną – pycha!
Absolutnym hitem na letnich weselach są egzotyczne owoce, takie jak pięknie podane arbuzy, ananasy, melony, brzoskwinie, mango czy papaje. Ze względu na kraje pochodzenia, te owoce orzeźwiają, będą więc znakomitym wsparciem energii po kilkunastu minutach, spędzonych na parkiecie. Nie zapominajmy też o naszych polskich, soczystych truskawkach, które możemy zaoferować gościom nie tylko w formie deseru, ale także dodatku do pysznych sałatek, dipów, sosów czy dań głównych.
Menu weselne to także desery lodowe – to one sprawią wiele przyjemności nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Pamiętajmy, że lody ochładzają, lecz latem przydadzą nam się nie tylko cięższe i słodkie smaki, ale np. sorbety. Możemy także zorganizować pokaz robienia tradycyjnych lodów lub stoisko z lodami tajskimi, tworzonymi na bieżąco dla każdego z gości. To nie tylko świetny pomysł na menu weselne, ale także doskonałą atrakcję dla gości.
Planując wesele latem pamiętajmy więc o odpowiednio skomponowanym menu. Dostarczymy naszym gościom nie tylko wyjątkowych wrażeń smakowych, ale pomożemy przetrwać upały i zachować siły na zabawę do białego rana.