Wśród wielu par młodych pojawiają się rozterki, czy szwedzki stół na weselu jest dobrym wyborem? Okazuje się, że odpowiednio przemyślana forma oraz jego usytuowanie pomaga zintegrować gości i zadbać o ich komfort. Poniższy wpis zawiera odpowiedzi na najczęstsze pytania dotyczące organizacji wesela, zadawane przez pary młode i rodziców.
Czy szwedzki stół na weselu jest popularnym rozwiązaniem? Tak, od co najmniej 10 lat to standard. Lęki niektórych par młodych biorą się zazwyczaj ze stereotypów. Wiele osób widziało go ostatnio kilkanaście lat temu, gdy wyglądał nieco inaczej, niż dziś. A tymczasem obecnie może wyglądać elegancko, a potrawy zachowają świeżość do końca przyjęcia.
Szwedzki stół na weselu, a potrawy serwowane do stołów – wady i zalety
Większy asortyment dań zaspokaja potrzeby wszystkich gości. A przecież jednym z najważniejszych aspektów, jakie powinniśmy brać pod uwagę przy wybieraniu sposobu serwowania dań na weselu, są potrzeby nasze i wszystkich gości. Dziś wśród żywieniowych trendów królują różnego rodzaju diety, m.in. wegańskie, wegetariańskie czy bezglutenowe. Biorąc pod uwagę taką różnorodność potrzeb, podanie na talerzu dla każdego gościa kolejnych potraw, które trafią w jego gusta, graniczy z cudem. W tej sytuacji szwedzki stół na weselu zaspokaja oczekiwania zarówno tych gości, którzy są na dietach, alergików, jak i tych bardziej konserwatywnych pod względem kulinarnym. Sala weselna powinna być miejscem, w którym każdy gość znajdzie dla siebie coś pysznego.
Zdecydowanie za plus szwedzkiego stołu można uznać również jego estetykę oraz dostępność potraw dla naszych gości. Serwowane potrawy są zawsze świeże – nawet o godz. 4 rano, gdyż są uzupełniane na bieżąco, w trakcie wesela. Tymczasem dania wystawiane na stoły, nawet te w małych naczyniach, pozostają tam zwykle do końca wesela lub do zjedzenia przekąski przez gości, czyli często nawet kilka godzin. Zabieranie gościom półmisków „sprzed nosa”, jeśli jeszcze jest na nich danie, może być odebrane jako nietakt. Stawiając na szwedzki stół na weselu, dajemy tym samym gościom pełen wachlarz przekąsek do wyboru, a nie tylko dwóch lub trzech które akurat ma w zasięgu ręki z miejsca, na którym siedzi. Jeśli potrawy, na które ma chęć, będą poza jego swobodnym dostępem, może czuć się na tyle skrępowany, że zrezygnuje z tego, by ich skosztować.
Atutem szwedzkiego stołu jest również szybkość podawania potraw i łatwość organizacyjna ich serwowania. To może mieć znaczenie szczególnie wtedy, gdy harmonogram wesela jest dość rozbudowany, a podawanie potraw będzie kolidowało z kolejnymi punktami programu. W sytuacji, gdy zdecydujemy się na takie rozwiązanie, goście w każdym momencie mogą sięgnąć po coś do picia czy jedzenia.
„Kiedyś inaczej podawano jedzenie. Nie będę miał co jeść, bo na stole będzie pusto!”- to kolejne argumenty, jakie usłyszy niejedna para młoda od starszych krewnych, którzy ze szwedzkim stołem często stykają się po raz pierwszy. Ten problem można rozwiązać, delegując jednego kelnera, by co jakiś czas pytał babcie czy wujków, czy mają ochotę, by im coś podać, a nawet serwował im ulubione dania do stołu. Osoby mające problemy z poruszaniem się, nie będą musiały podchodzić do stołu po kęs śledzia lub sałatki – warto umilić im biesiadowanie.
Nie masz czasu na organizację wesela?
Nie wiesz, od czego zacząć?
Zdaj się na nasze doświadczenie. Wszystkim się zajmiemy.
O czym należy pamiętać, decydując się na szwedzki stół na weselu?
Szwedzki stół na weselu jako jedyna opcja, może nie każdemu przypaść do gustu. Czasem trudno przełamać przyzwyczajenia gości, ale na pewno można znaleźć zadowalający każdego kompromis. Warto zatem postawić na rozwiązanie na zasadzie złotego środka – obiad, drobne zakąski do alkoholu oraz jedną lub dwie gorące potrawy, zaserwować gościom do stołu. Prostym sposobem na to, by szwedzki stół na weselu cieszył się popularnością, jest opatrzenie go tabliczką z dowcipnym hasłem. Informacje o bufecie można też wydrukować na harmonogramie wieczoru czy menu dostępnym na stołach.
Tych, którzy obawiają się, czy goście będą korzystać z formy szwedzkiego stołu możemy uspokoić – najważniejsza jest komunikacja i wdrożenie kilku dodatkowych rozwiązań. Wystarczy powiedzieć gościom na początku wesela, gdzie znajduje się szwedzki bufet i zachęcić korzystania z przygotowanych przysmaków – może zrobić to szef kuchni, kierownik sali lub konferansjer.
Szwedzki stół na weselu – oryginalne rozwiązania
Pomysłów na szwedzki stół na weselu jest tyle, ile wesel. Zebraliśmy kilka bardziej oryginalnych:
– kilka stołów, z których każdy inspirowany jest kuchnią jednego z krajów, np. bufet w stylu amerykańskim, gdzie znajdziemy np. mini- burgery, popcorn, donuty, hot- dogi lub hiszpański z tapasami, tortillami i owocami morza,
– bufet wyrobów „swojskich” lub z lokalnych produktów np. mięs, wędlin, serów, czy owoców,
– candy bary z „tematycznymi” słodkościami dla dzieci i dorosłych, np. babeczkami, mini deserkami, lodami rzemieślniczymi, czekoladową fontanną, czy pączkami,
– bufet współgrający z oprawą muzyczną i ogólną konwencją wesela np. dania w stylu PRL – śledzik, galareta z nóżek, czy tatar.
Pomysły można oczywiście mnożyć. Zapraszamy do kontaktu w celu omówienia wariantu odpowiadającego Państwa potrzebom.
Doświadczenie Dworu Korona Karkonoszy
W Dworze Korona Karkonoszy oferujemy wybór ok. 300 potraw ciepłych i zimnych oraz pomagamy w wyborze dań, biorąc pod uwagę gust i potrzeby żywieniowe danej pary młodej i ich gości. Od wielu lat działamy zgodnie z ideą Slow Life oraz Slow Food. Pragniemy, aby również w menu – ustalanym z parami młodymi – oraz w koncepcji wesela były one widoczne. Warto zwrócić uwagę na konieczność zachowania spójności różnych elementów wesela:
-menu,
-muzyki,
-dress code’u,
-dekoracji,
-konferansjerki.
Efekt może przerosnąć Wasze oczekiwania 🙂
Istotne jest również to, że po każdym weselu zadajemy pytania gościom, czy było coś, co można było zmienić. Ani razu nie zdarzyło się nam słyszeć negatywnej opinii na temat stołu szwedzkiego na weselu. Cały czas dbamy o jak najwyższą jakość wszystkich elementów, które decydują o udanym przyjęciu weselnym i satysfakcji gości. Forma serwowania dań jest jednym z jego z kluczowych elementów.