Marzycie o tradycyjnym weselu? Zastanawiacie się, jak nawiązać do staropolskich zwyczajów? Zdecydujcie się na stół wiejski na weselu. Taką atrakcję z pewnością docenią zwolennicy swojskich dań. Sprawdźcie, co koniecznie powinno się na nim pojawić!
Stół wiejski: idealna propozycja dla miłośników polskiej kuchni
Planujecie stół wiejski na weselu? Koszt zaczyna się od 500 zł, ale zazwyczaj mieści się w przedziale 700-1300 zł. Jeśli macie napięty harmonogram, a jednocześnie dysponujecie sporym budżetem, poszukaj firmy, która zajmie się przywiezieniem i rozłożeniem stołu oraz rozłożeniem. Upewnijcie się, że po przyjęciu pracownik weźmie je z powrotem. W tym przypadku koszt wzrasta do około 1700 zł. Decydując się na takie rozwiązanie, możecie jednak zaoszczędzić sporo czasu. Stół wiejski wpisuje się idealnie w wesele staropolskie. Szynki, kiełbasy, balerony, kiszone ogórki, smalczyk, chleb wspaniale nawiązują do tradycji.
Zastanawiacie się, jak stworzyć idealne menu?
Mamy wprawę w zaskakiwaniu gości wyjątkowymi potrawami!
Co powinno znaleźć się na stole wiejskim na weselu?
Zastanawiacie się, co jeszcze może się pojawić na stole wiejskim na weselu? Pomyślcie o kabanosach, pasztecie, salcesonie, boczku, czy golonce. Pamiętajcie, aby wybrać wyroby z górnej półki. Dzięki temu macie pewność, że dania na wesele zadowolą podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy.
W kącie sali postawcie drewniany stół i nakryj go białym, bawełnianym obrusem. Możecie na nim umieścić swojskie specjały. Zadbajcie o różnorodność, w ten sposób traficie w gusta wszystkich gości. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, uwzględnijcie w menu żeberka wędzone, swojskie masło, kaszankę, czy twaróg wiejski. Doskonale prezentują się na tle musztardy, buraczków, nalewek i bimbru.